Bioloģiski aktīvu peptīdu frakciju saturoši inovatīvi produkti no fermentētām siera sūkalām

1.1.1.3. Praktiskas ievirzes pētījumi, 1. kārta

Projekta nosaukums: “Bioloģiski aktīvu peptīdu frakciju saturoši inovatīvi produkti no fermentētām siera sūkalām.”
Projekta līguma numurs: 1.1.1.3/1/24/A/169
Projekta īstenošanas termiņš: 09.06.2025. - 08.06.2028. (36 mēneši)
Projekta kopējais finansējums: 656 455.14 EUR (ERAF 510 065.65EUR; Valsts budžeta finansējums 89 934.35 EUR; Privātās attiecināmās izmaksas 56 455.14 EUR)
Projekta vadītājs / vadošais pētnieks: LU Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes prof. Dr.biol. Indriķis Muižnieks
Projekta administratīvais vadītājs: Māris Bušs, e-pasts: maris.buss@lu.lv


Projekts ir saistīts ar pārtikas un dzērienu rūpniecību, kā arī risina higiēnas un kosmētisko produktu ražošanas vajadzības (NACE 2 kodi: 10.51; 20.42).

Projekts tiks īstenots sadarbībā ar diviem partneriem no nozares: 
Akciju sabiedrība “Cesvaines piens”, viens no TOP 20 pārtikas pārstrādes uzņēmumiem un viens no vadošajiem siera ražotājiem Latvijā; 

SIA “Alternative Plants”, uzņēmums specializējas kosmētikas līdzekļu kandidātu testēšanā dzīvnieku šūnu kultūrā, aktīvi sadarbojoties ar kosmētikas un higiēnas preču ražotājiem Latvijā un ārvalstīs.

Projekta mērķi ir: 
1) videi draudzīga, energoefektīva siera sūkalu fermentācijas procesa izstrāde ar oriģināliem mikroorganismu celmiem, lai iegūtu bioloģiski aktīvus (BAP) un antioksidantus (AO), 2) BAP sastāva, struktūras un aktivitātes raksturojums fermentācijas produktos; 3) receptūras izstrāde un prototipu izgatavošana vismaz diviem funkcionāliem pārtikas vai kosmētikas produktiem.

Projekta rezultāti sekmēs sekojošas Latvijas Pētniecības un inovācijas viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) prioritātes:

1. Pirmapstrādes produktu efektīva pārveidošana produktos ar augstu pievienoto vērtību, jaunu materiālu un tehnoloģiju izstrāde un to izmantošanas dažādošanā;
2. Enerģijas patēriņa efektivitātes paaugstināšana, optimizējot ražošanas procesus;
3. Zināšanu bāzes un cilvēkkapitāla attīstība, kas saistīta ar zināšanu ietilpīgas bioekonomikas vajadzībām un atbilst biotehnoloģijas jomai, kas ir viena no galvenajām Eiropas Komisijas (EK) definētajām pamattehnoloģijām (KET).

Projekta rezultāti būs:

4. Trīs zinātniskie raksti, kas publicēti periodikā, kura iekļauti datubāzēs SCOPUS vai Web of Science, vismaz viens no tiem 1. vai 2. kvartiles žurnālā;
5. Divi patentu pieteikumi, viens nacionālais un viens starptautiskais;
6. Sagatavoti divi zinātības apraksti un viens licences līguma priekšlikums;
7. Divi funkcionāla sūkalu dzēriena vai kosmētiskā sastāva ādas kopšanai prototipi, kas satur BAP no fermentētām sūkalām;
8. Paaugstināta piena pārstrādes nozares konkurētspēja Latvijā, izmantojot

  • a. Produktu paletes (sortimenta) paplašināšanu
  • b. Energoefektīvas, videi draudzīgas sūkalu valorizācijas tehnoloģijas ieviešanu;
  • c. Nacionālo dabas resursu, oriģinālu mikroorganismu celmu izmantošana no LU Mikroorganismu kultūru kolekcijas (MSC), kas ir Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) atzīta depozitārija iestāde (IDA) un Eiropas Pētniecības infrastruktūru stratēģiskā ietvara (ESFRI) Eiropas Pētniecības infrastruktūras konsorcija (ERIH) "Mikroorganismu resursu pētniecības infrastruktūra" (MIRRI) locekle;
  • d. Samazināta oglekļa dioksīda emisiju piena pārstrādes nozarē un siera ražošanas blakusproduktu transformācija produktos ar augstu pievienoto vērtību,

9. Cilvēku potenciāla attīstība KET biotehnoloģijas veicināšanai Latvijā, izmantojot:

  • a. Studentu un jauno zinātnieku tiešu iesaistīšanu projekta īstenošanā;
  • b. Projekta rezultātu atspoguļošana visu četru Latvijas vadošo zinātnes universitāšu studiju programmās; Bioloģija, Biotehnoloģija un Bioinženierija, kā arī Uzturzinātne;
 

Plānotās projekta darbības:

1. Rūpnieciskā pētniecība, kas ietver

  • a. Mikrobu celmu ar visaugstāko siera sūkalu fermentēšanas spēju skrīnings un atlase no LU īpašumā esošās patentētās celmu kolekcijas;
  • b. Sūkalu barotnes sastāva un kultivēšanas apstākļu optimizācija BAP un AO ražošanai
  • c. BAP sastāva un sekvenču raksturojums fermentēto sūkalu, AI un ML atbalstītā BAP kandidātu atlasē ādas veselības veicināšanai;
  • d. Izvēlēto BAP saturošo sūkalu fermentācijas produktu testēšana baktēriju un dzīvnieku šūnu kultūrās, AI atbalsta kapacitātes uzlabošana un validācija;
  • e. Tehnoloģiju priekšlikumu un prototipu izstrāde vismaz diviem produktiem.

2. Rūpnieciskā īpašuma tiesību uz tehnoloģijām iegūšana, apstiprināšana un aizstāvēšana.
3. Projektā radīto zināšanu izplatīšana, izmantojot apmācību, publikācijas vai zināšanu un tehnoloģiju nodošanu.
4. Sabiedrības informēšana un projekta rezultātu popularizēšana.